czwartek, 24 listopada 2016

,, Bread Parmentier. '' -> Recipe 1842 -> ,,Chleb Parmentiera.'' -> Przepis z 1842 roku

 
 
 
 




 
 
 
 
,, Bread Parmentier. ''

Recipe 1842.

,, Famous Parmentier bake exceedingly delicate, and very...
tasty bread with potato same, with only the addition of starch potatoes and sour dough that was getting ready
as follows: cooked and chose potatoes, crushed them into fine pastry board; then added to a pound of weight just as much starch potatoes, mixed blend of these
8 measures of hot water, and all the warmth of the place bet. After 48 hours, again he lent to some of the same mixture of starch and the slightly warm and a little water, and the same does not leave a less hot temperature. After another 48 hours, he repeated
the same thing, and so the sixth day of excellent sour dough was. ''




 
 
 
 
,,Chleb Parmentiera.''
Przepis z 1842 roku.
,,Sławny ów Parmentier piekał nadzwyczaj delikatny,
i smaczny bardzo chleb z samych kartofel, z jedynym dodatkiem kartoflanego krochmalu, a kwaśne ciasto
do tego w następujący sposób przyrządzał: ugotował
 i obrał kartofle, zgniótł je na najczystszej stolnicy; dodawał potem do funta tej masy tyleż właśnie kartoflanego krochmalu, rozrobił te mieszankę 8 łutami ciepłej wody, i wszystko w ciepłem miejscu postawił. 
 Po 48 godzinach przydał do tego znowu trochę takiej samej mieszaniny, oraz nieco krochmalu i trochę ciepłej wody, i w tej samej, nie mniej gorącej temperaturze zostawił. Po drugich 48 godzinach powtórzył jeszcze to samo, i tak szóstego dnia doskonałe kwaśne ciasto otrzymał.''



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz