sobota, 28 maja 2016

Bread soup with wine -> Recipe 1883 -> Zupa chlebowa z winem -> Przepis z 1883 roku










 
,, Bread soup with wine. ''
Recipe 1893.
,, Center of wholemeal bread mix to a thick mass...
of butter and mix with ordinary broth with boiled beef meat, rubbed through a sieve, add a couple of glasses
of wine giving to the table - wanting to make this soup was tastier, add a few egg yolks, then add the Madeira
or Xerax. ''
 
 

 





 
 
 
,,Zupa chlebowa z winem.''

Przepis z 1893 roku.

,,Ośrodek chleba razowego utuszyć na gęstą masę
 z masłem i tém zaprawić zwyczajny bulion wygotowany
z wołowego mięsa, fasując przez sito, dodać parę szklanek wina dając do stołu - chcąc aby ta zupa była smaczniejszą, po przefasowaniu zaprawić kilką żółtkami,
a później dodać madery lub xeresu.''






 
 
Some information:
Madeira (Vinho da Madeira) is a Portuguese fortified wine from 17 to 22% alcohol, sweet or dry (from 0 to 150 grams of sugar per liter), produced on the Atlantic island of Madeira.

Xérès also jerez, sherry bows Spanish fortified wine to approx. 16-20% of alcohol coming from Andalusia, from the region

 of Jerez de la Frontera.

 
 
 
 







 
 
Trochę informacji:

Madera (Vinho da Madeira) jest to wzmocnione wino portugalskie od 17 do 22% alkoholu, słodkie lub wytrawne (od 0 do 150 g cukru na litr), produkowane na atlantyckiej wyspie Madera.

Xeres także jerez, sherry chyli hiszpańskie wino wzmocnione
 do ok. 16-20% alkoholu, pochodzące z Andaluzji, z rejonu Jerez de la Frontera.

 
 
 
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz