środa, 23 marca 2016

Legumina ,,Makowiec". Recipe from 1873. On Easter table -> Przepis z 1873 roku. Na Wielkanocny stół.

 
 



Legumina ,,Makowiec"

,,Shortcrust pastry
Recipe from 1873
Take a pound of flour to do it well and pour half...


 a pound of melted butter,
a little salt, two whole eggs, a glass of water, stir everything together, stir well, knead without wrinkling, rolling out and submitted four times.''

,,Weight poppy
Recipe from 1873
Pound of poppy washed, soaked in cold water for twelve hours; then pour out cold water, blanch poppy hot in
a couple of hours then drain it in
a sieve and rub in a dish, pouring the milk, add four ,,łut” macaroons, twelve egg yolks, one and a half cups of sugar with the scent of lemon, a quarter pound small raisins, and when the mass was too thin, a few tablespoons of breadcrumbs,
a residue of the foam of the twelve proteins.''
 
 
 



My suggestion:
I: short pastry divide into 2 balls, put on approx. ½ h in the refrigerator;
II: roll out the first ball of the size of the sheet metal;
III: Padded sheet metal with baking paper, place the dough on it fragile forge the entire surface with a fork and put in the oven preheated to 180 ° C and bake-slightly browned, but only slightly;
IV: at this time, roll out the second short pastry and cut eg. Flowers;
V: on the baked cake lay off mass of poppy and place the flowers on top of the dough can be spread with milk or with egg, then nicely browned;
VI: bake the cake until the top is nicely browned, preferably in the temperature at which the baking sponge cake-I baked at 150 ° C;
VII: A small reminder:
* Pound is about ½ kg
*,,Łut” to 1/32 pound or 12.65625 grams
that is, a ,łut” is about 1.3 grams;
VII: I did a cake and a mass of half the ingredients.
 


Legumina ,,Makowiec”
 

,,Ciasto kruche

Przepis z 1873 roku.

Wziąć funt mąki zrobić w niej dołek i wlać pół funta roztopionego masła, trochę soli, dwa całe jaja, szklankę wody, rozmieszać wszystko razem, zamieszać dobrze, wymiesiwszy bez gniecenia, wałkować i składać cztery razy.''


,,Massa makowa

Przepis z 1873 roku.

Funt maku wypłukanego namoczyć w zimnej wodzie
 na dwanaście godzin, poczem zlawszy zimną wodę, sparzyć mak gorącą, w parę godzin odcedzić go na sito
i trzeć w makutrze dolewając potrosze mleka, dodać cztery łuty makaroników, dwanaście żółtek, półtory szklanki cukru
z zapachem cytrynowym, ćwierć funta drobnych rodzenek, a gdy massa była za rzadka, kilka łyżek tartej bułki, w ostatku pianę z dwunastu białek.''

 


Moja sugestia:
I: ciasto kruche podziel na 2 kule, włóż na ok. ½ h do lodówki;
II: pierwszą kulę rozwałkuj na wielkość blachy;
III: blachę wyściel papierem do pieczenia, na nim ułóż ciasto kruche ponakuwaj widelcem całą powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiecz- lekko się zrumieni, ale tylko lekko;
IV: w tym czasie rozwałkuj drugie ciasto kruche i wytnij np. kwiaty;
V: na podpieczone ciasto wyłóż masę makową i na wierzchu układaj kwiaty z ciasta, można je posmarować mlekiem lub rozmąconym jajkiem, wtedy ładnie się zrumienią;
VI: piecz ciasto do momentu aż wierzch ładnie się zrumieni, najlepiej w takiej temperaturze w jakiej pieczesz biszkopt – ja piekłam w 150°C;
VII: małe przypomnienie:
*funt to ok ½ kg
* Łut to 1/32 funta czyli 12,65625 grama
czyli łut to ok 1,3 dag;
VII: ja zrobiłam ciasto i masę z połowy składników.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz