niedziela, 15 stycznia 2017

Types of cakes → A few simple truths that guard against you before .... → Sand cake (sponge - fat) -> Rodzaje ciast → Kilka prostych prawd, które ustrzegą Cię przed ….→ Ciasto piaskowe (biszkoptowo -tłuszczowe)





 
 
 
 
E: Types of cakes → A few simple truths that guard against you before .... → Sand cake (sponge - fat)



Sand cake

Sand cake belongs to the group cakes half fragile...





Proportions

The share of individual components for 1 kg of flour

 at an average of:
25-50% fat
sugar 25%
fluids 5-10%
Eggs 10%
rippers 1-1.5%
additives 0-15%








 

P: Rodzaje ciast → Kilka prostych prawd, które ustrzegą Cię przed ….→ Ciasto piaskowe (biszkoptowo -tłuszczowe)
 
 
Ciasto piaskowe
 
Ciasto piaskowe należy do grupy ciast półkruchych.
 
Proporcje
 
Udział poszczególnych składników na 1 kg mąki wynosi średnio:
tłuszczu 25-50%
cukier 25%
płyny 5-10%
jaja 10%
spulchniacze 1-1,5%
dodatki 0-15%




 
 
 
Flour

E: On sand cake  most suitable flour
type 450. In order to increase the bulk of baking flour is mixed with potato flour in the ratio 1: 1.




 




Mąka
P: Na ciasto piaskowe najbardziej nadaje się mąka luksusowa lub wrocławska. W celu zwiększenia pulchności wypieku miesza się mąkę pszenną
 z mąką ziemniaczaną
 w stosunku 1:1.





 
 
 
 
Eradicators

E: In the case of dough conditioner sand is baking powder.




 
 
 
 
Spulchniacze
P: W przypadku ciasta piaskowego spulchniaczem
 jest proszek do pieczenia.




 
 
 
 
Eggs

E: In this type of dough used beaten whole eggs or yolks separately and stiffly whipped egg whites.




 



Jajka
 
P: W tym typie ciasta używa się ubitych całych jaj
 lub osobno żółtka i sztywno ubita piana z białek.




 
 
 
 
Fat

E: The fat can be:
margarine
better one to use
½ butter and ½ margarine.







 
 
Tłuszcz
 
P: Tłuszczem może być:
margaryna
lepiej jedna użyć
½ masła i ½ margaryny.




 
 
 
 
Sugar

E: Sugar is the best in the form of powder or very small.




 
 
 
Cukier
 
P: Cukier w cieście pisakowym najlepszy jest w postaci pudru lub bardzo drobnego.
 
 
 
 
 
 

Additives

E: Additives can be delicacies:
chopped nuts
raisins
dried fruit
fruit compote
almonds
cykata (in one of the next posts I'll explain how to do this)
Dried plums
fried skin orange (in one of the next posts I'll explain

how to do this)
fruit syrup (in a subsequent posts I'll explain how to do this)
figs
dried morel
fruit jellies




 


Dodatki
 
P: Dodatkami mogą być bakalie:
siekane orzechy
rodzynki
susz owocowy
owoce z kompotu
migdały
cykata ( w jednym z kolejnych postów wytłumaczę
 jak to zrobić)
suszone śliwki
smażona skóra pomarańczowa ( w jednym z kolejnych postów wytłumaczę jak to zrobić)
owoce z syropu ( w jednym z kolejnych postów wytłumaczę
jak to zrobić)
figi
suszone morel
galaretki owocowe



 
 
 
 
 
Preparation

E: First, sieved and mixed with the flour and baking powder. Separately pounded the butter,

adding to it one egg and separately compacted egg whites.








 
Sporządzanie
 
P: Najpierw przesiewa się mąkę i miesza z proszkiem
 do pieczenia. Osobno uciera się masło, dodając do niego
 po jednym żółtku oraz osobno ubija się pianę z białek.



 
 
 
 
 
The order of combining ingredients

E: Foam pad is gradually added to the beaten egg yolks alternately with flour, with gentle agitation, and finally added powdered sugar, raisins, nuts and aromatic substances, while stirring at the entire mass.


Or


Butter can add a whole egg beaten with sugar on hand. Sieved and mixed with the flour, baking powder

and combined with butter and eggs.



 
 
 
 
 
Kolejność łączenia
 
P: Ubitą pianę dodaje się stopniowo do utartych żółtek
na przemian z mąką, lekko mieszając, a na końcu dodaje się cukier puder, bakalie i substancje aromatyczne, mieszając przy tym całą masę.
 
Lub
 
Do masła można dodać całe jaja ubite z cukrem na parze. Przesiewa się mąkę i miesza z proszkiem do pieczenia oraz łączy się z masłem i jajami.
 
 
 
 
 




 
Baking

E: The dough puts into greased parchment lined mold and placed in a hot oven on average - 170 ° C

 and after rising, the temperature
is increased to 200 ° C.




 

Pieczenie
 
P: Masę piaskową wykłada się do wyłożonej natłuszczonej pergaminem formy i wstawia się do średnio gorącego piekarnika - 170ºC, a po wyrośnięciu temperaturę zwiększa się do 200ºC.




 
 
 
 
Time

E: Baked approx. 40-50 minutes.


Shall be drawn from it, and cupcakes and mazurkas. Baked goods usually sprinkled with icing sugar and vanilla
(in one of the next posts I'll explain how to do this).




 
 
 
 
Czas
 
P: Piecze się ok. 40-50 minut.
 
Sporządza się z niego babki, keksy i mazurki. Upieczone wyroby najczęściej posypuje się cukrem pudrem z wanilią ( w jednym z kolejnych postów wytłumaczę jak to zrobić).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz