E: Types
of cakes → A few simple truths that guard against you before .... →
Sand cake (sponge - fat)
Sand cake
Proportions
The share of individual components for 1 kg of flour
at an average of:
25-50% fat
sugar 25%
fluids 5-10%
Eggs 10%
rippers 1-1.5%
additives 0-15%
P: Rodzaje
ciast → Kilka prostych prawd, które ustrzegą Cię przed ….→
Ciasto piaskowe (biszkoptowo -tłuszczowe)
Ciasto
piaskowe
Ciasto
piaskowe należy do grupy ciast półkruchych.
Proporcje
Udział
poszczególnych składników na 1 kg mąki wynosi średnio:
tłuszczu
25-50%
cukier
25%
płyny
5-10%
jaja
10%
spulchniacze
1-1,5%
dodatki
0-15%
Flour
E: On sand cake most suitable flour type 450. In order to increase the bulk of baking flour is mixed with potato flour in the ratio 1: 1.
Mąka
P: Na
ciasto piaskowe najbardziej nadaje się mąka luksusowa lub
wrocławska. W celu zwiększenia pulchności wypieku miesza się mąkę
pszenną
z mąką ziemniaczaną
w stosunku 1:1.
z mąką ziemniaczaną
w stosunku 1:1.
Eradicators
E: In the case of dough conditioner sand is baking powder.
Spulchniacze
P: W
przypadku ciasta piaskowego spulchniaczem
jest proszek do pieczenia.
jest proszek do pieczenia.
Eggs
Jajka
P: W
tym typie ciasta używa się ubitych całych jaj
lub osobno żółtka i sztywno ubita piana z białek.
lub osobno żółtka i sztywno ubita piana z białek.
Fat
E: The fat can be:
margarine
better one to use
½ butter and ½ margarine.
Tłuszcz
P: Tłuszczem
może być:
margaryna
lepiej
jedna użyć
½
masła i ½ margaryny.
Sugar
E: Sugar is the best in the form of powder or very small.
Cukier
P: Cukier
w cieście pisakowym najlepszy jest w postaci pudru lub bardzo
drobnego.
Additives
E: Additives can be delicacies:
chopped nuts
raisins
dried fruit
fruit compote
almonds
cykata (in one of the next posts I'll explain how to do this)
Dried plums
fried skin orange (in one of the next posts I'll explain
how to do this)
fruit syrup (in a subsequent posts I'll explain how to do this)
figs
dried morel
fruit jellies
Dodatki
P: Dodatkami
mogą być bakalie:
siekane
orzechy
rodzynki
susz
owocowy
owoce
z kompotu
migdały
cykata
( w jednym z kolejnych postów
wytłumaczę
jak to zrobić)
jak to zrobić)
suszone
śliwki
smażona
skóra pomarańczowa ( w
jednym z kolejnych postów wytłumaczę jak to
zrobić)
owoce
z syropu ( w jednym z
kolejnych postów wytłumaczę
jak to zrobić)
jak to zrobić)
figi
suszone
morel
Preparation
E: First, sieved and mixed with the flour and baking powder. Separately pounded the butter,
adding to it one egg and separately compacted egg whites.
Sporządzanie
P: Najpierw
przesiewa się mąkę i miesza z proszkiem
do pieczenia. Osobno uciera się masło, dodając do niego
po jednym żółtku oraz osobno ubija się pianę z białek.
do pieczenia. Osobno uciera się masło, dodając do niego
po jednym żółtku oraz osobno ubija się pianę z białek.
The
order of combining ingredients
E: Foam pad is gradually added to the beaten egg yolks alternately with flour, with gentle agitation, and finally added powdered sugar, raisins, nuts and aromatic substances, while stirring at the entire mass.
Or
Butter can add a whole egg beaten with sugar on hand. Sieved and mixed with the flour, baking powder
and combined with butter and eggs.
Kolejność
łączenia
P: Ubitą
pianę dodaje się stopniowo do utartych żółtek
na przemian z mąką, lekko mieszając, a na końcu dodaje się cukier puder, bakalie i substancje aromatyczne, mieszając przy tym całą masę.
na przemian z mąką, lekko mieszając, a na końcu dodaje się cukier puder, bakalie i substancje aromatyczne, mieszając przy tym całą masę.
Lub
Do
masła można dodać całe jaja ubite z cukrem na parze. Przesiewa
się mąkę i miesza z proszkiem do pieczenia oraz łączy się z
masłem i jajami.
Baking
E: The dough puts into greased parchment lined mold and placed in a hot oven on average - 170 ° C
and after rising, the temperature
is increased to 200 ° C.
Pieczenie
P: Masę
piaskową wykłada się do wyłożonej natłuszczonej pergaminem
formy i wstawia się do średnio gorącego piekarnika - 170ºC,
a po wyrośnięciu temperaturę zwiększa się do 200ºC.
Time
E: Baked approx. 40-50 minutes.
Shall be drawn from it, and cupcakes and mazurkas. Baked goods usually sprinkled with icing sugar and vanilla (in one of the next posts I'll explain how to do this).
Czas
P: Piecze
się ok.
40-50 minut.
Sporządza
się z niego babki, keksy i mazurki. Upieczone wyroby najczęściej
posypuje się cukrem pudrem z wanilią (
w jednym z kolejnych postów wytłumaczę jak to
zrobić).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz