piątek, 19 sierpnia 2016

,, Potato bread. '' -> Recipe 1842. -> ,,Chleb kartoflany.'' -> Przepis z 1842 roku.

 
 
 
 
 
 
 
 
E: ,, Potato bread. ''
Recipe 1842.
,, After lengthy attempts to capture tasty
and ...

nutritious bread with raw potatoes and flour, finally persuaded that in order to attain this, they must first be cooked potatoes and mash strangled. And when the grain has been spared. Soon, however, they decided on doing this even then only part of the grain and at the end of the same pure potato without anything baked.
The main likely thing is he well sour dough, but also attention, that at least a third of the entire potato mass brew boiling water, which is a significant part of the glue turns through this cake better acidify, and beautiful the proper moisture retaining the bread bake. ''
 
 
 
 
 
 
 
 

P: ,,Chleb kartoflany.''
Przepis z 1842 roku.
,,Po długich usiłowaniach robienia smacznego i pożywnego chleba z surowych kartofli i mąki, przekonano się wreszcie, że chcąc tego dopiąć, muszą kartofle naprzód być gotowane i na brahę zduszone. I przy tem już zboża szczędzono. Wnet jednak postanowiono w robieniu tego potem nawet tylko części zboża a na końcu z samych czystych kartofel bez niczego pieczono. Główną zapewne rzeczą jest przy tem dobrze kwaśne ciasto, niemniej też baczność, aby przynajmniej trzecią część całej kartoflanej masy zaparzyć ukropem, przez co się znaczna jej część
w klej zamieni, przez to ciasto lepiej zakiśnie, i piękny się należytą wilgoć zachowujący chleb upiecze.''
 
 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz