E:
,, Potato bread. ''
Recipe 1842.
,, After lengthy attempts to capture tasty and ...
Recipe 1842.
,, After lengthy attempts to capture tasty and ...
nutritious bread with raw potatoes and flour, finally persuaded that in order to attain this, they must first be cooked potatoes and mash strangled. And when the grain has been spared. Soon, however, they decided on doing this even then only part of the grain and at the end of the same pure potato without anything baked.
The main likely thing is he well sour dough,
but also attention, that at least a third of the entire potato mass
brew boiling water, which is a significant part of the glue turns
through this cake better acidify, and beautiful the proper moisture
retaining the bread bake. ''
P:
,,Chleb kartoflany.''
Przepis
z 1842 roku.
,,Po
długich usiłowaniach robienia smacznego i pożywnego chleba z
surowych kartofli i mąki, przekonano się wreszcie, że chcąc tego
dopiąć, muszą kartofle naprzód być gotowane i na brahę
zduszone. I przy tem już zboża szczędzono. Wnet jednak
postanowiono w robieniu tego potem nawet tylko części zboża a na
końcu z samych czystych kartofel bez niczego pieczono. Główną
zapewne rzeczą jest przy tem dobrze kwaśne ciasto, niemniej też
baczność, aby przynajmniej trzecią część całej kartoflanej
masy zaparzyć ukropem, przez co się znaczna jej część
w klej
zamieni, przez to ciasto lepiej zakiśnie, i piękny się należytą
wilgoć zachowujący chleb upiecze.''
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz