piątek, 9 września 2016

Lithuanian cuisine -> ,,Cold Country" -> Kuchnia litewska -> Chłodnik wiejski


 
 
 
 



E: Recipe for acid beet 1893 here. And below you will...
find a recipe for ,,Cold country '' of Lithuanian cuisine. Despite the fact that culinary recipe is not very contemporary forms part of the today's slow food.
Check its unique taste, especially that season beetroots continues.
 
 
 
 
 
 
 
 
P: Przepis na kwas buraczany z 1893 roku znajdziesz tutaj. A po niżej znajdziesz przepis na ,,Chłodnik wiejski'' z kuchni litewskiej. Pomimo tego, że przepis nie jest współczesny bardzo wpisuje się w ramy dzisiejszego slow food. Sprawdzi jego niepowtarzalny smak zwłaszcza,
że sezon na buraki ćwikłowe trwa.
 
 
 

 

E: Lithuanian cuisine

,,
Cold Country
1.5 l
acid beet
1 cup sour cream or buttermilk good
1 onion
green dill
a little sugar
and salts
To beet acid, add chopped finely diced onion, chopped dill, sugar and salt to taste, mix thoroughly with cream or buttermilk.
Serve with baked or boiled potatoes in the shell.

For 6 people,
Preparation time = the time of preparation of beet + time baking or cooking potatoes ''




 
P: Kuchnia litewska
 
,,Chłodnik wiejski
1,5 l kwasu burakowego
1 szklanka śmietany lub dobrej maślanki
1 cebula
zielony koperek
odrobina cukru
i soli
Do kwasu buraczanego dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany koperek, cukier i sól do smaku, wymieszać starannie ze śmietaną lub maślanką.
Podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami
 w łupinach.
Dla 6 osób,
czas przygotowania = czasowi przygotowania kwasu buraczanego + czasowi pieczenia czy gotowania ziemniaków''







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz