,,
Fish
soup with lemon.
''
Recipe 1884
,, Take small fish, perch or crucian, pour water...
in a saucepan, puts parsley, onion, celery, leeks, carrots,
sweet whole beet, turnip piece, one parsnip, a piece of kohlrabi,
pimento, bay leaf; well let the broth boil so that the fish is
cooked, strain, add dill, parsley Green, peeled lemon peel chopped,
consider that there was no grains; cook, pour a small groats or rice;
head and bones of large fish cook well together, cut and spend time
at the table. Such soup may also be issued with croutons noodles and
the like. ''
,,Zupa
rybna z cytryną.''
Przepis
z 1884 roku
,,Wziąć
ryby drobnej bobryków, albo okóńków albo karaśków zalać wodą
w rondlu, włoży pietruszki, cebuli, selery, pory, marchwi,
słodkiego całego buraka, kawałek brukwi, jeden pasternak, kawałek
galarepy, pieprzu angielskiego, liścia bobkowego; niech dobrze ten
bulion ugotuje się tak, aby się ryba rozgotowała, przecedzić,
dodać kopru, pietruszki źielonej, cytrynę obraną ze skórki
pokrojoną, uważają aby ziarenek nie było; gotować jeszcze,
zasypać drobnemi krupkami albo ryżem; mleczka i chuchra z dużych
ryb odgotowują się także razem, pokrój i razem wydać do stołu.
Taką zupę można także wydać z grzankami makaronem i t. p.''
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń