środa, 5 października 2016

Fish soup with lemon. -> Recipe 1884 -> Zupa rybna z cytryną. -> Przepis z 1884 roku

 
 
 
 
 
 
 
 
,, Fish soup with lemon. ''

Recipe 1884

,, Take small fish, perch or crucian, pour water...

 in a saucepan, puts parsley, onion, celery, leeks, carrots, sweet whole beet, turnip piece, one parsnip, a piece of kohlrabi, pimento, bay leaf; well let the broth boil so that the fish is cooked, strain, add dill, parsley Green, peeled lemon peel chopped, consider that there was no grains; cook, pour a small groats or rice; head and bones of large fish cook well together, cut and spend time at the table. Such soup may also be issued with croutons noodles and the like. ''
 
 
 
 
 
 
 
 
,,Zupa rybna z cytryną.''
 
Przepis z 1884 roku
 
,,Wziąć ryby drobnej bobryków, albo okóńków albo karaśków zalać wodą w rondlu, włoży pietruszki, cebuli, selery, pory, marchwi, słodkiego całego buraka, kawałek brukwi, jeden pasternak, kawałek galarepy, pieprzu angielskiego, liścia bobkowego; niech dobrze ten bulion ugotuje się tak, aby się ryba rozgotowała, przecedzić, dodać kopru, pietruszki źielonej, cytrynę obraną ze skórki pokrojoną, uważają aby ziarenek nie było; gotować jeszcze, zasypać drobnemi krupkami albo ryżem; mleczka i chuchra z dużych ryb odgotowują się także razem, pokrój i razem wydać do stołu. Taką zupę można także wydać z grzankami makaronem i t. p.''
 
 
 
 


1 komentarz: