Shortcrust pastry
As promised, today bake the perfect pastry.
P: Rodzaje
ciast → Kilka prostych prawd, które ustrzegą Cię przed ….→
Ciasto kruche
Ciasto
kruche
Zgodnie
z obietnicą dzisiaj upieczemy idealne kruche ciasto.
Flour
E: Shortcrust pastry is prepared with wheat flour (preferably type 500), fat, sugar, egg yolks and cream. Friability is obtained in consequence of the use of large amounts of fat, which prevents sticking of the constituent particles of the dough.
E: Shortcrust pastry is prepared with wheat flour (preferably type 500), fat, sugar, egg yolks and cream. Friability is obtained in consequence of the use of large amounts of fat, which prevents sticking of the constituent particles of the dough.
Mąka
P: Ciasto
kruche sporządza się z mąki pszennej (najlepiej krupczatki lub
inaczej, typ500), tłuszczu, cukru, żółtek
i śmietany. Kruchość uzyskuje ono w wyniku użycia dużej ilości tłuszczu, który zapobiega zlepianiu się cząsteczek składowych ciasta.
i śmietany. Kruchość uzyskuje ono w wyniku użycia dużej ilości tłuszczu, który zapobiega zlepianiu się cząsteczek składowych ciasta.
Proportions
E: Comparison flour, fat or sugar is 3: 2: 1
parts by weight, a maximum ratio of fat to flour - 1: 1.
E: Comparison flour, fat or sugar is 3: 2: 1
parts by weight, a maximum ratio of fat to flour - 1: 1.
Proporcje
P: Stosunek
mąki, tłuszczu i cukru wynosi 3:2:1
części wagowych, a maksymalny stosunek tłuszczu
do mąki- 1:1.
części wagowych, a maksymalny stosunek tłuszczu
do mąki- 1:1.
Fat
E: The best fat to prepare the shortcrust pastry
is
butter.
A substitute can be used (but degrading
the quality of the dough):
½ butter and ½ margarine milk
or
2/3 butter and 1/3 lard
or
same margarine.
For shortcrust pastry added fat also
in the form of cream, egg yolks, nuts.
E: The best fat to prepare the shortcrust pastry
is
butter.
A substitute can be used (but degrading
the quality of the dough):
½ butter and ½ margarine milk
or
2/3 butter and 1/3 lard
or
same margarine.
For shortcrust pastry added fat also
in the form of cream, egg yolks, nuts.
Tłuszcz
P: Najlepszym
tłuszczem do sporządzenia ciasta kruchego
jest
masło.
Zastępczo
można używać ( ale pogarszając jakość ciasta):
½
masła i ½ mlecznej margaryny
albo
2/3
masła i 1/3 smalcu
lub
samą
margarynę.
Do
ciasta kruchego wprowadza się tłuszcz również pod postacią
śmietany, żółtek, orzechów.
Egg
yolks
E: Egg yolks are added raw or cooked. Cooked increase the fragility of the dough.
E: Egg yolks are added raw or cooked. Cooked increase the fragility of the dough.
Żółtka
P: Żółtka
dodaje się surowe lub ugotowane. Gotowane zwiększają kruchość
ciasta.
Sour
cream
E: The cream is added to the dough when the number of egg yolk is less than required.
E: The cream is added to the dough when the number of egg yolk is less than required.
Śmietana
P: Śmietanę
dodaje się do ciasta wówczas, gdy liczba żółtek jest mniejsza od
wymaganej.
Sugar
or salt
E: Sugar is added usually in the form of powdered sugar. In the manufacture of pastry salt instead of sugar,
salt is added in an amount of 2 grams per 1 kg of flour.
E: Sugar is added usually in the form of powdered sugar. In the manufacture of pastry salt instead of sugar,
salt is added in an amount of 2 grams per 1 kg of flour.
Cukier
lub sól
P: Cukier
jest dodawany najczęściej w postaci cukru pudru. Przy wyrobie ciast
słonych zamiast cukru dodaje się sól w ilości 2 dag na 1 kg mąki.
Production
E: Factor causing clumping all the dough is appropriate its manufacturing.
E: Factor causing clumping all the dough is appropriate its manufacturing.
P: Czynnikiem
powodującym zlepianie wszystkich składników ciasta jest
odpowiednie jego wyrobienie.
Dough
E: To the sifted flour, the fat, which is finely chopped with a knife flowed flour. Then add the remaining ingredients, mix with a knife and a few movements of the hand kneaded dough. It is inadvisable to long kneading fragile, because the fat becomes sticky, adheres
to the hands and pastry board, the dough is difficult
to roll and batch becomes less brittle.
Sporządzanie
ciasta
P: Do
przesianej mąki dodaje się tłuszcz, który sieka się drobno
nożem, przesypując mąką. Następnie dodaje się pozostałe
składniki, miesza nożem i klikoma ruchami reki zagniata ciasto.
Niewskazane jest długie wyrabianie ciasta kruchego, gdyż wówczas
tłuszcz staje się mazisty, przylepia się do rąk i stolnicy,
ciasto trudno jest wałować, a wypiek staje mniej kruchy.
Temperature
E: Shortcrust pastry should be cooled after kneading.
To do this, wrap them in parchment paper or a napkin and puts it into the refrigerator and the freezer is best.
Paper and drape breathable, allowing water vapor
,,to breathe" dough.
E: Shortcrust pastry should be cooled after kneading.
To do this, wrap them in parchment paper or a napkin and puts it into the refrigerator and the freezer is best.
Paper and drape breathable, allowing water vapor
,,to breathe" dough.
Temperatura
P: Ciasto
kruche powinno być po wyrobieniu ochłodzone. W tym celu zawija się
je w pergamin lub serwetę
i wstawia do lodówki a najlepiej do zamrażalnika.
Papier jak i serweta przepuszczają powietrze, parę wodną pozwalając ,, oddychać” ciastu.
i wstawia do lodówki a najlepiej do zamrażalnika.
Papier jak i serweta przepuszczają powietrze, parę wodną pozwalając ,, oddychać” ciastu.
Rolling
E: After cooling, the dough is rolled out evenly
from the center in all directions and forms.
E: After cooling, the dough is rolled out evenly
from the center in all directions and forms.
Wałowanie
Transfer
the dough
E: Cookies small cut the molds and transferred
to a steel spatula, and the cake - the shaft.
E: Cookies small cut the molds and transferred
to a steel spatula, and the cake - the shaft.
Przenoszenie
ciasta
P: Ciastka
drobne wycina się foremkami i przenosi
na blachy łopatką, natomiast ciasto - na wałku.
na blachy łopatką, natomiast ciasto - na wałku.
Plate
E: Sheet metal under the pastry and cakes,
is not lubricated with grease.
E: Sheet metal under the pastry and cakes,
is not lubricated with grease.
Blacha
P: Blachy
pod kruche ciasto jak i ciastka,
nie smaruje się tłuszczem.
nie smaruje się tłuszczem.
Baking
E: Shortcrust pastry must be put into the hot oven and bake at a temperature not exceeding 240 ° C.
Cakes baked in approx. 30 minutes, and small cakes approx. 10 - 15 minutes.
E: Shortcrust pastry must be put into the hot oven and bake at a temperature not exceeding 240 ° C.
Cakes baked in approx. 30 minutes, and small cakes approx. 10 - 15 minutes.
Pieczenie
P: Ciasto
kruche należy wstawić do gorącego piekarnika
i piec w temperaturze nie przekraczającej 240ºC. Placki piecze się ok. 30 minut, a drobne ciastka
ok. 10 – 15minut.
i piec w temperaturze nie przekraczającej 240ºC. Placki piecze się ok. 30 minut, a drobne ciastka
ok. 10 – 15minut.
As the bottom shortcrust pastry
E: If the cake after baking is to be re-heat-treated
as such. Underside of the apple pie is baking time should
not exceed 10 minutes at 220 -240ºC.
When re-inserting the dough to the oven temperature down to 180-200ºC and bake approx. 20 minutes.
Kruche
ciasto jako spód
P: Jeżeli
ciasto po upieczeniu ma być poddane powtórnej obróbce cieplnej jak
np. spód szarlotki, to czas pieczenia nie powinien przekraczać 10
minut w temperaturze
220 -240ºC. Przy ponownym wstawianiu ciasta
do piekarnika należy temperaturę obniżyć do 180-200ºC
i piec ok. 20 minut.
220 -240ºC. Przy ponownym wstawianiu ciasta
do piekarnika należy temperaturę obniżyć do 180-200ºC
i piec ok. 20 minut.
The
perfect pastry
E: During baking the dough increases its volume
by approx. 25%, gaining wonderful aroma and light yellow color.
E: During baking the dough increases its volume
by approx. 25%, gaining wonderful aroma and light yellow color.
Idealne
kruche ciasto
P: W
czasie pieczenia ciasto powiększa swoją objętość
o ok. 25%, nabiera cudownego zapachu i jasnożółtej barwy.
o ok. 25%, nabiera cudownego zapachu i jasnożółtej barwy.
E: Well,
how many errors have committed at his shortcrust pastry?
Now you know how to make perfect pastry, your perfect cake.
You're welcome;)
Now you know how to make perfect pastry, your perfect cake.
You're welcome;)
P:No to
ile błędów popełniłaś przy swoim kruchym
cieście?
cieście?
Teraz
już wiesz jak zrobić idealne kruche ciasto, Twoje idealne ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz