,,
Potato
bread surer.
''
Recipe 1842.
,, It takes the flour and in the evening as usual a little...
warmer than the cereal flour, water, acidified,
and a
night at a little higher temperature if the winter is put on the
stove. If you want this cake next morning mixed, it should have
little to fall after ensiled. Prepared after 3 or 4 scoops of boiling
water, making flour lying next to leaven at the other end of the
troughs small hole, poured it with two scoop one scoop of cold water
mixed boiling water, and takes flour enough for the hot water as the
thick cakes need . Since this cake has hardened sufficiently, taking
even the required amount of lukewarm water, and then the second
leaven poured, yet careful, not to was spread too much. Only then
kneaded the dough has both together, and when it ferments, slightly
more than in the oven for bread grain light. After souring already
(not, however, increase as high as cake cereal flour) puts into the
furnace. Loaves they do not get bigger as one, and the highest two
pounds to the skin did not break. What if everything properly in
this way will do, probably a clean and tasty bread here receive. ''
,,Chleb
kartoflany pewniejszy.''
Przepis
z 1842 roku.
,,Bierze
się mąka i w wieczór jak, zwykle ino trochę cieplejszą niż do
zbożowej mąki, wodą zakwasza, a na noc w wyższą nieco
temperaturę, jeśli w zimie to na piec stawia. Jeśli ma być to
ciasto nazajutrz rano mieszane,
to powinno było nieco spaść po
kiszeniu. Przygotowuje się potem 3 albo 4 miarki ukropu, robi w mące
leżącej koło zakwaszonego ciasta na drugim końcu niecek niewielki
dołek, zalewa go dwoma miarkami z jedną miarką zimnej wody
zmieszanego ukropu, i bierze z mąki tyle do tej gorącej wody, ile
na grube ciast potrzeba. Skoro to ciasto dostatecznie stwardnieje,
bierze się jeszcze potrzebną ilość letniej wody, i do tamtego
drugiego zakwaszonego ciasta wylewa, uważając przecie, aby się
nie rozmiękło zanadto. Potem dopiero wyrabia się już oboje ciasta
razem, a kiedy to kiśnie, więcej się nieco w piecu niż na chleb
zbożowy zapali. Po skiśnięniu już (nie ma jednak kisnąć tak
wysoko, jak ciasto z mąki zbożowej) wsadza się do pieca. Bochny
nie robią się większe jak jedno, a najwięcej dwufuntowe, aby
skórka nie pękła. Co
jeżeli się wszystko porządnie tym sposobem zrobi, pewnie się
czysty
i smaczny chleb stąd otrzyma.''
i smaczny chleb stąd otrzyma.''
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz