piątek, 11 marca 2016

Blessing of Easter food on the table. - Święcenie potraw na Wielkanocny stół.




 
E: Today I'll talk about a habit cultivated by Poland and
 a few regions in Europe. This blessing of Easter food on the table.
  Foods included in ,,święconka, święcone'' (blessed)...
(Ger.Österliche Fleischweihe; Fleischweihe zu Ostern; Speisensegnung; benedictio agni et carnium in die Sanctae Paschae) they contain eggs (a symbol of new life) in the form of colored eggs; lamb (formerly molded with butter or dough) in special molds, then sugar or chocolate with
a flag with the inscription Alleluia, symbolizing the resurrection of Jesus Christ; salt (which was to protect against deterioration); bread, meats, horseradish, pepper, Easter cakes (Passover grm.Osterbrot; Nl. Paasbrood, It. pane votivo). basket, usually with wicker, embellishes the boxwood leaves a sign of rebirth. Thus prepared Easter basket carries on Holy Saturday to Catholic Churches in Poland.




 
P: Dzisiaj opowiem o pewnym zwyczaju kultywowanym przez Polskę oraz parę regionów w Europie. To święcenie potraw na Wielkanocny stół.
 Pokarmy wchodzące w skład święconki, święconego ( niem. Österliche Fleischweihe; Fleischweihe zu Ostern; Speisensegnung; benedictio agni et carnium in die Sanctae Paschae) zawierają jaja (symbol nowego życia) w postaci kolorowych pisanek, kraszanek; baranka (dawniej formowanego z masła lub ciasta) w specjalnych formach, później cukrowe lub czekoladowe z chorągiewką z napisem Alleluja, symbolizującego zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa; sól (która miała chronić przed zepsuciem); chleb, wędliny, chrzan, pieprz, ciasta świąteczne (pascha, lub paska, niem. Osterbrot; nl. Paasbrood, wł. pane votivo). Koszyczek, najczęściej z wikliny, przystraja się listkami bukszpanu znak odrodzenia. Tak przygotowany koszyczek ze święconką zanosi się w Wielką Sobotę do Kościołów katolickich w Polsce.
 


















E: ,, Österliche Fleischweihe'' is also present in neighboring Slovenia Austrian regions of Styria, Carinthia, South Tyrol and Bavaria.
 




 
P: Święconka występuje też w graniczących ze Słowenią austriackich regionach Styrii, Karyntii, południowego Tyrolu oraz Bawarii.

 
 
 

E: This custom in Poland is widely cultivated for centuries. Until 1945,, only nobles in Great Saturday brought horses priest for blessed food ''. The rest of the population packed all the food on the table for Easter to the big wicker baskets and bring or what richer imported the horse carts to blessed food in the church.
Throughout Poland on the table next to Easter meats and cakes puts a basket with Easter basket, minor differences are due only to the local traditions. Easter breakfast begins the habit of sharing a blessed egg.



Costume of Polish nobility.
 
P: Zwyczaj ten w Polsce jest kultywowany powszechnie od wieków. Do 1945 roku ,,tylko szlachcice w Wielką Sobotę przywozili końmi proboszcza dla poświęcenia pożywienia świątecznego''. Reszta ludności pakowała całe jedzenie przeznaczone na stół świąteczny do wielkich koszy wiklinowych i przynosiła lub co bogatsi przywoziła furmankami do poświęcenia w kościołach.
W całej Polsce na stole wielkanocnym obok mięs i ciast stawia się koszyk ze święconką, drobne różnice wynikają tylko z lokalnych tradycji. Śniadanie wielkanocne rozpoczyna zwyczaj dzielenia się poświęconym jajkiem.
 
 

Polish Noble Dress
 
E: Old custom in villages ordered to back the ,,święconym'' work around the house three times, clockwise, which would drive out evil spirits from the farm. In affluent homes on the table it was roast suckling pig, often with egg in its mouth. In addition to be the dishes with meat, ham, sausages and cakes. The main cake Easter still remaining cake yeast called. Baba Wielkanocna. They are also popular mazurkas.
 
 


 
 
P: Dawny zwyczaj na wsiach nakazywał, aby wracając
ze święconym obejść dom trzy razy, zgodnie
 ze wskazówkami zegara, co miało wypędzić złe moce
z gospodarstwa. W zamożnych domach na stole znajdowało się pieczone prosię, często z pisanką w pysku. Obok stały półmiski z mięsiwem, szynką, kiełbasą oraz ciasta. Głównym ciastem wielkanocnym do dzisiaj pozostała babka drożdżowa tzw. Baba Wielkanocna. Popularne są również mazurki.


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz