E: Home
spice for gingerbread
I came to this wonderful time when we are
preparing...
for Christmas. Today, I give the recipe for the best, because home gingerbread spice.
for Christmas. Today, I give the recipe for the best, because home gingerbread spice.
I
przyszedł ten cudowny czas gdy przygotowujemy się
do Świąt Bożego
Narodzenia. Dzisiaj podam
przepis
na najlepszą, bo domową
przyprawę do piernika.
E: Home
spice for gingerbread
Components:
50
g of cinnamon bark
20 g dried ginger
15 g cloves, whole
15
g shelled cardamom pods
10 g nutmeg
10 g allspice
10 g
black pepper *
5 g star anise (we had the whole star),
optional
All components grind in a hand grinder to grind
spices,
coffee grinder,
grate on a special fine grater
pestle in a mortar or - depending on what you have.
Mix.
Store
in a tightly closed container, protected from
the sun. Spice is very
aromatic and quite peppery.
1 kg flour on average should be
given to approximately
3 - 4 tablespoons of spices, depending on your
preference.
P: Domowa
przyprawa do piernika
Składniki:
50 g kory cynamonu
20 g suszonego imbiru
15 g goździków, całych
15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
10 g gałki muszkatołowej
10 g ziela angielskiego
10 g czarnego pieprzu*
5 g gwiazdek anyżu (mielimy całe gwiazdki), opcjonalnie
Wszystkie
składniki zmielić w ręcznym młynku
do mielenia przypraw,
maszynce
do mielenia kawy,
zetrzeć
na specjalnej drobnej tarce
lub
utłuc w moździerzu – w zależności czym dysponujesz.
Wymieszać.
Przechowywać
w szczelnie zamkniętym pojemniku, chronić przed słońcem.
Przyprawa jest bardzo aromatyczna i dość pieprzna.
Na
1 kg mąki przeciętnie należy dawać około 3 - 4 łyżek
przyprawy, w zależności od upodobań.
Uwaga:
goździki potrafią zniszczyć młynek do kawy,
więc
w takim wypadku
najlepiej kupić już zmielone
lub utłuc w moździerzu.
E: *What
pepper, then you can add less, even by half, spice is quite fierce,
as not everyone responds. But looking from the side of the historic
gingerbread name derives from the old Polish word "pierny"
or peppery.
Then gingerbread been used as a cure for various diseases
including digestion. So do not be afraid to try homemade gingerbread
spice with the full amount of pepper.
After the Christmas overeating such,, sweet panacea
for digestion" it will be like found.
After the Christmas overeating such,, sweet panacea
for digestion" it will be like found.
P: *
Co
do pieprzu, to możesz
dodać mniej,
nawet o połowę, przyprawa jest dość ostra,
co nie
każdemu odpowiada. Ale
patrząc od strony historycznej nazwa
piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny",
czyli pieprzny. Wtedy
pierniki były stosowane jako panaceum na różnego rodzaju choroby
w tym
na
trawienie. Więc nie bój się spróbować domowej przyprawy do
piernika z pełną ilością pieprzu.
Po świątecznym
przejedzeniu takie ,,słodkie panaceum
na trawienie” będzie jak znalazł.
na trawienie” będzie jak znalazł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz