sobota, 17 grudnia 2016

Home spice for gingerbread -> Domowa przyprawa do piernika

 
 
 
 
 
 
 
 
E: Home spice for gingerbread

I came to this wonderful time when we are preparing...

 for Christmas. Today, I give the recipe for the best, because home gingerbread spice.






 
 
 
P: Domowa przyprawa do piernika
 
I przyszedł ten cudowny czas gdy przygotowujemy się
do Świąt Bożego Narodzenia. Dzisiaj podam przepis
na najlepszą, bo domową przyprawę do piernika.
 
 
 
 
 
 
 
 
E: Home spice for gingerbread

Components:
 
50 g of cinnamon bark
20 g dried ginger
15 g cloves, whole
15 g shelled cardamom pods
10 g nutmeg
10 g allspice
10 g black pepper *
5 g star anise (we had the whole star), optional



All components grind in a hand grinder to grind spices,
coffee grinder,
grate on a special fine grater
pestle in a mortar or - depending on what you have.
Mix.

Store in a tightly closed container, protected from
the sun. Spice is very aromatic and quite peppery.
1 kg flour on average should be given to approximately
 3 - 4 tablespoons of spices, depending on your preference.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
P: Domowa przyprawa do  piernika
 
Składniki:
 
50 g kory cynamonu
20 g suszonego imbiru
15 g goździków, całych
15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
10 g gałki muszkatołowej
10 g ziela angielskiego
10 g czarnego pieprzu*
5 g gwiazdek anyżu (mielimy całe gwiazdki), opcjonalnie
 
Wszystkie składniki zmielić w ręcznym młynku
 do mielenia przypraw,
maszynce do mielenia kawy,
zetrzeć na specjalnej drobnej tarce
lub utłuc w moździerzu – w zależności czym dysponujesz.
Wymieszać.
 
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chronić przed słońcem. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i dość pieprzna.
Na 1 kg mąki przeciętnie należy dawać około 3 - 4 łyżek przyprawy, w zależności od upodobań.
Uwaga: goździki potrafią zniszczyć młynek do kawy,
 więc w takim wypadku najlepiej kupić już zmielone
 lub utłuc w moździerzu.
 
 
 
 
 
 
E: *What pepper, then you can add less, even by half, spice is quite fierce, as not everyone responds. But looking from the side of the historic gingerbread name derives from the old Polish word "pierny" or peppery.
Then gingerbread been used as a cure for various diseases including digestion. So do not be afraid to try homemade gingerbread spice with the full amount of pepper.
After the Christmas overeating such,, sweet panacea
for digestion" it will be like found.
 
 
 
 
 
 
 
 P: * Co do pieprzu, to możesz dodać mniej,
nawet o połowę, przyprawa jest dość ostra,
co nie każdemu odpowiada. Ale patrząc od strony historycznej nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. Wtedy pierniki były stosowane jako panaceum na różnego rodzaju choroby
w tym na trawienie. Więc nie bój się spróbować domowej przyprawy do piernika z pełną ilością pieprzu.
Po świątecznym przejedzeniu takie ,,słodkie panaceum
 na trawienie” będzie jak znalazł.
 
 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz