niedziela, 10 lipca 2016

,,Wychopieniek,, -> Bread Slavs -> Chleb Słowian

 
 
 
 
 
 
 
 

E: In the previous entry that tells about the history of bread, I mentioned ,,wychopieniek" which was archaic...

form of bread among the Slavs. Today we call it flatbreads and is becoming more popular cuisine. Today I'll tell you the easiest recipe for this type of bread.
 
 
 
 





 
 
 
 
P: W poprzednim wpisie opowiadającym o historii chleba, wspomniałam o ,,wychopieńku”, który był archaiczną formę chleba wśród Słowian. Współcześnie nazywamy go podpłomykiem i zdobywa coraz większą popularność kulinarną. Dzisiaj podam najprostszy przepis na ten rodzaj chleba.
 
 

 

 
 

E: ,, Wychopieniek "
flour
water
You pour as much flour as you need, add enough hot water to have originated not too sticky dough and knead. You share dough into equal-sized pieces and do them balls. You roll out or how they did it the Slavs -> flattens
in his hands on the cake. And here comes the freedom: bake in the oven or baking a dry frying pan or, as they did Slavs → stacking on a hot, flat rock by the fire. And now you can see for yourself, how ever tasted bread, especially the one with the fire.
 
 
 
 
 

 

P:,,Wychopieniek”
mąka
woda
Sypiesz tyle mąki ile potrzebujesz, dodajesz tyle ciepłej wody aby powstało niezbyt lepiące ciasto i zagniatasz. Dzielisz ciasto na równej wielkości kawałki i robisz z nich kulki. Wałujesz lub jak robili to Słowianie ->  rozpłaszczasz w dłoniach na placek.
 I tu następuje dowolność: pieczesz
w piekarniku lub prażysz na suchej patelni lub jak Słowianie → układasz na rozgrzanym, płaskim kamieniu przy ognisku. I już możesz sam się przekonać, jak kiedyś smakował chleb, zwłaszcza ten z ogniska.
 
 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz